Без съмнение Huawei е може би най-прогресивният производител на смартфони повече от две поредни години, между 2018-2020. Huawei P20 Pro беше първият голям хит, който постави китайския технологичен гигант на картата, поне що се отнася до западните пазари.

За хората извън Обединеното кралство (и не само) - наистина е рядка гледка да видят хора на улицата, метрото или автобуса, носещи телефон, различен от iPhone или Galaxy. Особено в големите градове като Лондон или Бирмингам. Компанията проведе събития в редица европейски столици, за да обяви своите серии P20, Mate 20 и P30 и това доведе до тяхното възприемане на сериозно от ентусиастите.


След като се появи Huawei Mate 20 Pro, който по някакъв начин успя не само да надгради успеха на серията P20, но и да засенчи всеки друг телефон на пазара, що се отнася до иновациите.

Той имаше най-добрата система от камери на всяко устройство, най-добрия живот на батерията сред водещите, наистина атрактивен дизайн и някои ексклузивни функции като UTS четец на пръстови отпечатъци и обратно безжично зареждане . В случай, че се чудите - например, потребителите на iPhone търпеливо очакват тези да бъдат внедрени в iPhone, което би закъсняло с около четири години, ако изобщо ги получи.

Не е изненадващо, че следващият флагман на Huawei, P30 Pro също доминира. Сега той не се продаваше толкова добре, колкото iPhones и Galaxies по света - това щеше да отнеме малко повече време, но се разхождаше по цялото състезание, когато ставаше въпрос за правене на снимки, поддържане на такса и изглеждащи уникални.

За съжаление всички знаем как се случва историята оттам нататък ... На Huawei беше забранено да прави бизнес с американски компании преди пускането на Mate 30 Pro, който промени компанията завинаги. Продажбите спаднаха, хората не се интересуват толкова от телефоните, колкото преди, и Huawei трябваше да разработи своя собствена Harmony OS, за да остане на повърхността.


Сега, не е като Xiaomi да е неизвестна марка, която трайно се налага на пазара ... Серията флагмани Mi 9 и Mi 10 бяха страхотни устройства. Компанията обаче се е специализирала предимно в смартфони от среден и бюджетен клас като сериите POCO и Redmi. Това са телефоните на Xiaomi, които се продават най-добре в Европа, например. И с причина! Те са абсолютно звездни устройства с невероятен хардуер за достъпна цена.

В крайна сметка първият телефон, който открито каза: „Ние сме тук, за да играем“, беше Mi 10 Ultra. Ако не знаете много за това, това е така, защото никога не е излизал от Китай. Това беше изключително устройство (всъщност все още е), съдържащо рекордна система от камери, дисплей, възможности за зареждане и почти всичко друго, за което можете да се сетите.

Xiaomi се опитваше да направи това, което направи Huawei със серията "P" и "Mate" - да остави Samsung и Apple зад себе си и да примамва хората да си падат по най-новите и най-добрите технологии. Бихте ли могли да ги обвините?


След това дойде Xiaomi Mi 11 , който може да се похвали с най-добрия екран на всеки смартфон по това време (януари 2021 г.) и, разбира се, дебютира със Snapdragon 888. За разлика от Huawei през 2020 г., отношенията на Xiaomi с Qualcomm са почти толкова добри, колкото в момента. Не само Qualcomm избра Mi 11 на Xiaomi за дебюта на Snapdragon 888, но дебютира и новия Snapdragon 780G SoC от среден клас на друго устройство - Mi 11 Lite 5G , и се очаква Snapdragon 895 да дебютира с Mi 12

Въпреки че Mi 11 e звездно устройство, което предлага много съотношение цена-качество, Xiaomi все още не e свършен. Компанията обяви дългоочаквания Mi 11 Pro & Mi 11 Ultra в края на март. Mi 11 Ultra буквално има дисплей на гърба за правене на селфита с основната 108-мегапикселова камера или която и да е от четирите камери. Той има втория по големина сензор на камерата на всеки телефон, след този на Sharp Aquos R6 (ексклузивен за Япония), и много по-бързо зареждане от галактиките и iPhone там.

Въпросът е - Xiaomi приема рецептата на Huawei, за да приготви собствено ястие. Съставките? Тук-там се движат предимно камера и зареждане, както и щипка по-смел дизайн. Да не говорим, че Xiaomi е единственият сериозен конкурент на Samsung по отношение на сгъваемите устройства. Да, Huawei Mate X2 може да е най-добрият сгъваем телефон на пазара в момента, но не работи с приложения на Google и не е широко достъпен.

И така ... Не е изненадващо, че точно като Huawei, Xiaomi успя да достигне нови висоти. Китайската компания вече официално е вторият по големина производител на смартфони в света от второто тримесечие на 2021 г., детронирайки Apple, и сега само с два процента зад Samsung по отношение на продадените бройки. Траекторията на растеж на Xiaomi е още по-впечатляваща. През второто тримесечие се очаква компанията да спечели 83%, в сравнение с 15% за Samsung и само 1% за Apple.


 Xiaomi не само е притиснат между Samsung и Apple, но Oppo и Vivo също набират скорост с почти 30% ръст. Така че, конкуренцията определено не спи. Това всъщност не е труден въпрос. Ако Xiaomi продължи да расте с тази скорост, тя трябва да изпревари Samsung за нула време.

Често водещите телефони на компанията не стигат до много страни. Дори когато го направят, те обикновено се разпродават бързо, което би било чудесна новина, ако не означаваше недостиг. Например сега Mi 11 Ultra не се вижда никъде в Европа. Единствената ви възможност е да си поръчате телефона от Китай.

Xiaomi просто трябва да удвои това, което правят добре и да го доведе до точка, в която можем да кажем „те го правят най-добре“. Ексклузивни и иновативни функции, които привличат вниманието и конкурентни цени са силната страна на Xiaomi, но както разбрахме, наличността, маркетингът и имиджът на марката са области с много по-голям потенциал.

Така или иначе - ясно е. Xiaomi пое ролята на Huawei, що се отнася до глобалния пазар. Някой трябваше да запълни празнината. Да се ​​надяваме, че Xiaomi няма ... да бъде забранен. Не искаме да пропускаме повече иновации.