Батерията на мобилния телефон е една от най-важните части на устройството. Според скорошен доклад, над 70% от потребителите изпитват безпокойство, когато батерията им е изтощена. Освен това батериите на мобилните телефони, подобно на други електронни джаджи, губят стойността си, когато се използват неправилно.

Има предупреждения, че оставянето на мобилния телефон да се разреди напълно и зареждането му всеки път ще повлияе на живота на батерията. Това обаче е вярно само за устройства, които използват никел-кадмиеви (Ni-Cd) батерии. В първите години акумулаторните батерии бяха основно Ni-Cd батерии, които бяха направени от никелов хидроксид и метален кадмий. Казано по-просто, когато захранването не е изчерпано или напълно заредено много пъти, капацитетът на батерията ще „запомни“ мощността при зареждане и изключване. След това ще го счита съответно за максимална и минимална стойност на мощността, което води до намаляване на капацитета на батерията.

Но сега Ni-Cd батериите вече не се използват поради замърсяване с тежки метали, голямо тегло и ниска енергийна плътност. Сега те са заменени от литиево-йонни (Li-ion) батерии . Предпазните мерки за литиево-йонни батерии са точно обратни на тези за Ni-Cd батерии. Не презареждайте батерията и не зареждайте и разреждайте дълбоко всеки път. Животът на литиево-йонната батерия е свързан с цикъла на зареждане. Всеки път, когато мощността се изтощи от 100% до 0%, се постига един цикъл. Колкото повече цикли, толкова повече намалява живота на батерията.


Това, което потребителите трябва да направят, е никога да не оставят батерията да се изтощи до 0%, преди да я презаредят. Според непотвърдени доклади, след 250 цикъла животът на литиево-йонната батерия ще намалее значително. След 300 – 500 цикъла батерията ще падне до 80% от първоначалния си капацитет.

Много потребители на мобилни телефони вярват, че няма специфичен начин за включване на зарядното устройство в телефона и след това към източник на захранване. Е, има, ако искате да защитите живота на батерията на телефона си.

Първо включете зарядното устройство в източника на захранване, преди да поставите кабела в телефона. Използваното напрежение в повечето региони по света е 110/120V или 220/230V. Напрежението на зарядните устройства за мобилни телефони обаче често е в рамките на 5V. Когато зареждате мобилни телефони, зарядното устройство ще преобразува тока с високо напрежение в постоянен ток с ниско напрежение чрез трансформатор и след това ще го изпрати към мобилния телефон.

Ако зарядното устройство вече е свързано към мобилния телефон и след това е включено в захранването, зарядното устройство може да загуби способността си за самонастройка, като по този начин изведе напрежение от удар. Въпреки че времето, необходимо за възникване на пренапрежение, е само една милионна от секундата, то може да причини много щети на батерията на мобилния телефон. Когато първо се включи зарядното устройство и след това се включи телефонът, почти никога няма да се случи такава ситуация, освен ако самият ток не е стабилен.

При ежедневната употреба на мобилни телефони има някои методи за зареждане, които смятате за правилни, но не са.


Обичайна практика е да купувате мобилен телефон със съответстващо устройство за зареждане. Но през последните години някои марки вече не подаряват зарядни устройства в името на опазването на околната среда. Това означава, че потребителите ще трябва сами да купуват зарядни устройства.

Цената на официалното зарядно често е твърде висока, така че много хора ще изберат по-евтини. Опитайте се да търсите читава марка, когато купувате зарядни устройства и не купувайте фалшиви зарядни устройства на ниска цена. В края на краищата е наистина трудно да се каже конфигурацията вътре каква е. Много е вероятно токът и напрежението, изисквани от мобилния телефон, да не съвпадат с тези на зарядното устройство.

Всъщност това, което наистина влияе върху живота на батерията, е внезапното повишаване на температурата, причинено от зареждане по време на игра. Когато играете игри или използвате бързо зареждане, мобилните телефони понякога се нагряват.

Самото зареждане на устройство също води до нагряване на устройството. Това означава, че ако зареждате и играете, вие удвоявате повишаването на температурата на мобилния телефон.