В света на литиево-йонните батерии смартфоните заемат централно място. И все пак те също предизвикаха продължаващ дебат: продължителното зареждане причинява ли хаос на вашата батерия?

Редица фактори определят живота на батерията на телефона, включително нейната възраст на производство и нейната химическа възраст. Последното се отнася до постепенното разграждане на батерията поради променливи като колебания в температурата, модели на зареждане и разреждане и цялостна употреба.

С течение на времето химическото стареене на литиево-йонните батерии намалява капацитета на зареждане, живота на батерията и производителността. Проучване установи , че батерия на смартфон от 2019 г. може да претърпи средно 850 пълни цикъла на зареждане, преди да падне под 80% капацитет. Това означава, че само 80% от първоначалния капацитет на батерията остава след около две до три години употреба. В този момент батерията започва да се изтощава значително по-бързо.


Повечето смартфони от ново поколение ще отнеме някъде между 30 минути и два часа, за да се заредят напълно. Времената за зареждане варират в зависимост от капацитета на батерията на вашето устройство – по-големите капацитети изискват повече време – както и от това колко енергия доставя вашето зарядно устройство.

Зареждането на телефона през нощта не само е ненужно , но и ускорява стареенето на батерията. Пълните цикли на зареждане (от 0% до 100%) трябва да се избягват, за да се увеличи максимално живота на вашата батерия. Samsung казва: „Твърде честото зареждане на батерията до 100% може да повлияе отрицателно на цялостния живот на батерията.“

По същия начин поддържането на iPhone при пълно зареждане за продължителни периоди може да компрометира здравето на батерията им. Вместо пълно зареждане, се препоръчва да заредите батерията си до 80% и да не позволявате да пада под 20% .

На теория литиево-йонните батерии могат да бъдат презаредени. Това може да доведе до рискове за безопасността , като например прегряване на батерията и запалване. Добрата новина е, че повечето съвременни телефони имат вградена защита, която автоматично спира батерията да се зарежда повече от 100% – предотвратявайки щети от презареждане.

Въпреки това, всеки път, когато батерията падне до 99% (поради приложения, работещи във фонов режим), тя ще се „ зарежда “: ще започне да се зарежда отново, за да поддържа напълно заредено състояние.

Постепенното зареждане може да изтощи батерията с течение на времето. Ето защо много производители имат функции за регулиране. iPhones на Apple предлагат функционалност за забавяне на зареждането над 80%. Galaxy телефоните на Samsung предоставят опцията за ограничаване до 85%.


Много малко вероятно е вашият смартфон да избухне в резултат на зареждане – особено след като повечето телефони вече имат автоматична защита срещу презареждане. Все пак през годините видяхме няколко доклада за неочаквано избухване на телефони. Това обикновено се случва в резултат на производствени грешки, лошо качество на хардуера или физическа повреда.

Литиево-йонните телефонни батерии прегряват, когато топлината, генерирана по време на зареждане, не може да се разсее. Това може да причини изгаряния или, в крайни случаи, да доведе до пожар. Освен това тези батерии работят ефективно в температурен диапазон от 0 до 40 . Те могат да се разширят при по-високи температури на околната среда , потенциално причинявайки пожар или експлозия. Използването на неправилно, дефектно или некачествено зарядно устройство или кабел също може да доведе до прегряване, опасност от пожар и повреда на самия телефон.