Доказано е че мобилните телефони са станали неразделна част от ежедневието ни и по-голямата част от тях ще се захранват от литиево-йонна батерия. Проучване обаче показа, че доста потребители са имали проблем с тези литиево-йонни батерия. Проучване показа, че повече от 7 на 10 възрастни не знаят предупредителните знаци за литиево-йонна батерия, която е на път да се повреди.


Един от най-очевидните признаци, че вашата литиево-йонна батерия е на път да се повреди, е ако започне да се подува. Гърбът на телефона ви може да започне да се издува поради натрупването на газово налягане вътре и това определено е червен флаг, тъй като използването на подута батерия е сериозна опасност от пожар. Ако това се случи с вас, незабавно изключете телефона си и го занесете в реномиран сервиз за подмяна.

Нормално е телефоните да се затоплят малко, когато се използват, особено ако ги използвате за игри или видео разговори. Ако обаче телефонът ви е горещ, когато е само в джоба ви и не се използва, тогава това е ясна индикация, че нещо не е наред. Прекомерната топлина е признак на вътрешно увреждане и може да доведе до допълнителни усложнения.

Телефонните компании открито признаха, че намаляват живота на батерията на по-старите модели, но ако батерията на вашето устройство се изтощи до обяд, тогава може да има нещо още по-зловещо. Ако батерията ви спада постепенно, това вероятно е естествено и няма повод за притеснение, но ако забележите драстичен спад, може би е време да смените батерията.

Едно от най-разочароващите неща, които много хора са изпитали, е когато телефонът ви трудно се зарежда. Една минута се зарежда, както обикновено, а на следващата нищо не се случва. Това хаотично поведение при зареждане може да бъде ключов индикатор, че имате дефектна батерия. Проблемите обаче може да се сведат и до счупено зарядно устройство, така че е най-добре да инвестирате в ново зарядно устройство и ако проблемът продължава, проверете батерията.


Един от по-рядко срещаните признаци за проблем с батерията е, ако вашето устройство започне да съска и да пука. И все пак, ако телефонът ви започне да издава притеснителни звуци, особено при зареждане, е наложително да го изключите и да го занесете на професионалист. Тези шумове могат да показват вътрешна повреда или натрупване на налягане, което представлява сериозен риск за безопасността.