ФБР иска достъп до iPhone

ФБР иска достъп до iPhone

Правителството на САЩ е поискало от Apple да вземе безпрецедентна стъпка, която застрашава сигурността на всички потребители.

Белият дом изказа мнение за вчерашното отворено писмо на Apple към всички потребители, в което компанията каза, че създаването на "задна врата" към iOS ще заплаши сигурността на всички клиенти. Според администрациятана Съединените щати, президентът Обама, съобщи че искането се отнася само до един iPhone, а не до всички.

По време на прес-брифинг, говорителят Джош Ърнест, заяви че правителството не иска от Apple да "създаде нова задна вратичка към продуктите си", съобщава Ройтерс. Според него проблемът се отнася само до един случай: декемврийската терористична атака в Сан Бернардино в Калифорния, която води до 16 смъртни случая и 24 ранени. 

Според правителството, съдебната заповед се отнася само за този случай, но от Apple продължават да вярват, че създаването на такъв софтуер ще създаде голяма бъдещща опасност. 

"Президентът Барак Обама определено вярва, че това е важно за националната сигурност", каза Ърнест пред репортери. 

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук още в писмото си предполага, че този аргумент ще бъде представен от правителството на САЩ. Той каза, че "те може да спорят, че това ще е ограничено до един случай, но няма гаранция, че това ще е така и от Apple се противопоставят на искането на ФБР, тъй като последиците могат да бъдат доста сериозни”.

 Според американския технологичен гигант този специален софтуер ще може да се използва не само за други случаи, но и от хакери. 

"В грешните ръце този софтуер - който не съществува днес - има потенциал да отключи всеки iPhone, който се намира физически при някого", каза Кук. 

Припомняме, че скандалът започна по-рано тази седмица, когато американски съдия нареди на Apple да се съобрази с исканията на ФБР да помогне при изваждането на данните от един от смартфоните на терористите. Според Apple, компанията е направила всичко възможно да сподели всичката налична информация с ФБР. От службата обаче не могат да отключат въпросният заключен iPhone, заради мярката за сигурност, която не позволява да се бърка паролата повече от 10 пъти. Въвеждането на грешна парола повече от 10 пъти ще изтрие цялата информация на него.

Точно това иска ФБР от Apple (и съдът го потвърди) - Apple да създаде специален софтуер, който да се инсталира на този iPhone, с цел да се прескочи тази забрана от 10 въвеждания, за да може правителството да "отгатне" паролата чрез масирана brute-force атака

От Apple обаче заявиха, че такъв софтуер не съществува и създаването му не гарантира, че той няма да бъде използван в бъдеще за други устройства на компанията. Според Кук това ще създаде безпрецедентна заплаха за сигурността на всички iPhone потребители по цял свят. 

От днес започват протестните действия срещу правителството пред магазините на Apple.

"Започна като обикновен проблем за сигурността, но с времето научаваме, че това е по-голям въпрос, който се отнася до бъдещето на онлайн сигурността", каза един от основателите на Fight for the future пред AppleInsider, който организира протеста в подкрепа на Apple пред магазините на бранда.

Източници: apple.com и hicomm.bg

 

Автор:

четвъртък, февруари 18 2016

0 Коментар