Операционната система на вашето мобилно устройство и до колко сте защитени.

Операционната система на вашето мобилно устройство и до колко сте защитени.

Интересни сведения за текущото състояние на сигурността на данните и мобилна безопасност.

Коя операционна система подлежи на най-голям риск? Windows, iOS или Android?

Коя операционна система подлежи на най-голям риск? Windows, iOS или Android?

Смартфоните са нашите аксесоари с най-голямо доворие, нашата дясна ръка, но те имат предимства и недостатъци. Сведения сочат, че  устройствата с марка Windows, въпреки най-малкият пазарен дял от приблизително едва 3 процента от пазара за смартофни в световен мащаб са тези, които са най-трудни за хакване! Последвани в статистиката след Windows, е марката iPhone, докато Android устройствата, се оказват най-слабо защитени, особено  при email или SMS атаки. При физически достъп до Android телефон, дори и паролите за сигурност, няма да окажат кой знае каква съпротива и ще бъдат доста лесно преодолени.

 

Има ли приложения които са ‘’виновни’’?

 За жалост много от днешните приложения правят лоши неща с телефона и то с нашето позволение. За да използваме конкретна апликация, още при инсталация, ние се съгласяваме с конкретни условия, които правят телефона по-лесен за хакване. Сведения сочат, че като най-големи нарушители са приложения от  социалната сфера, приложения като:  Facebook и Facebook Messanger. Всеизвестно е от доста дълъг период от време, че чрез тяхното ежедневно употребяване,  следенето и изтичането на различнапо тип информация като телефонни номера, адреси, електронни пощи и така нататък става изключително лесно.

Повечето приложения имат нужда от достъп до конкретни лични данни като например вашите снимки, за да ползвате опцията за споделяне, но други приложения просто копират информацията, която им е зададена да търсят и я препращат обратно към сървъра-майка.

 

Как да разберем дали сме били хакнати?

 Освен ако хакера не е достатъчно глупав, за да направи нещо погрешно и при вас да се появи изскачащ прозорец на екрана, вие най-вероятно няма и да разберете, че сте станал/а жертва. Обикновено се разбира тогава, когато нетипични промени се появят в банковата сметка или Gmail акаунта съобщава, че сте логнати от място, на което никога не сте били преди това. Ако  сте сигурни, че опциите ви за сигурност са качествено управлявани, защитен със достатъчно силни пароли  и че телефонът ви е актуализиран с последната версия, ще бъдете в по-голяма безопасност спрямо останалите потребители.

Автор: Moven Soft

сряда, ноември 11 2015

0 Коментар