Android M: дата на пускане, новини и екстри

Android M: дата на пускане, новини и екстри

Вече измина цяла година от обявяването на Android Lollipop на IO 2014, така че вече е време Google да обяви неговият на следник. И за щастие на всички почитатели на операционната система това вече е факт.

Кажете добър ден на Android M - последната мобилна платформа от Google, където хиляди бъгове са премахнати и е добавен нов слой качество и лъскав външен вид.

Кога да очакваме Android M?

Лоши новини. Няма да може да се докоснете до Android M в този момент, освен ако не сте разработчик. За останалите потребители операционната система ще бъде налична през третата четвърт на годината (най-вероятно септември).

Ето кратък списък с част от подобренията на новата операционна система на гиганта Google -Android M :

Android Pay

Услугата не е съвместима само с Android M. Тя ще се поддържа от всички устройства с NFC и Android KitKat и нагоре. С нея няма да имате нужда да отворите приложение за да направите плащане. Всичко, което трябва да направите е да отключите вашия телефон и да го поставите на съвместимото устройство за безконтактно плащане в търговския обект

Android M сензор за отпечатъци.

Вече сме виждали някои производители да поставят сензори за отпечатъци в техните устройства. Новият Android M цели да създаде стандарт за тези сензори, който да бъде предоставен на разработчиците. Това ще даде възможност за създаването на най-разнообразни приложения, които използват технологията.

Android M батерия.

Google свърши много работа около живота на батерията в Android M, което е прекрасна новина за много хора.

Първото нововъведение е Doze - устройството ви ще използва сензора за движение за да разбере, кога устройството ви не се мести. Ако то е в това състояние определено време, системата ще навлезне в "дълбок сън", който консумира значително по-малко енергия. Смартфонът няма да е напълно безполезен в това положение - Doze позволява аларми и ключови известия.

Дори е проведен тест с два таблета Nexus 9, единият с Lollipop, другият с Android M, заредени с еднакви приложения и настройки. Поставени в режим на готовност, таблетът с Android M издържал почти 2 пъти повече време. Това звучи доста впечатляващо.

Android M зареждане.

Освен по-добър живот на батерията, новата операционна система ще предостави и по-бързо зареждане. Това ще стане благодарение на поддръжката на USB-C интерфейс. Това е нов тип конектор, който много наподобява на Lighning кабела на Apple. Той е перфектно симетричен и няма значение на коя страна го вкарвате. От Google твърдят, че с новият USB-C стандарт, зареждането ще става от 3 до 5 пъти по-бързо от сегашния microUSB.

Now on Tap

С Android M идва нов интелигентен асистент наречен Now on Tap. Това е подобрение на Google Now. Now on Tap позволява на потребителите достъп до информация на всякъде из Android M устройството, независимо какво правят в момента. Потребителите може просто да задържат Home бутона и да кажат какво искат на асистента дори без да се налага да затварят приложението или уебсайта, които ползват. Например ако приятел ви изпрати е-мейл с покана за филм, Now on Tap веднага може да ви предостави информация за рейтинг, режисьор и дори от къде може да закупите билети.

Android M сигурност

С новата супер операционна система на Google Android M, разрешенията за приложенията са доста по-интуитивни, предлагайки опция на потребителите да приемат или откажат дадено разрешение без да се налага да приемат всичко както до сега. Например, може да разрешите на WhatsApp достъп до камерата на телефона ви, но да забраните достъпа до микрофона.

Още нови неща в Android M

Google опростиха още повече контрола над звука.

Маркирането на думи и фрази е улеснено допълнително. То ще бъде по-интуитивно благодарение на новото плаващо меню, което предлага стандартните опции като изрязване, копиране и поставяне точно на върха на пръстите ви, вместо на горната част на дисплея.

Значително подобрено изживяване с Google Chrome благодарение на Chrome Custom Tabs, които позволяват управление на съдържанието и тулбара.

Свързването с приложения е значително усъвършенствано с Android M с новия адаптивен софтуер от Google, който "умно" разпознава кой линк с кое приложение се отваря, намалявайки значително броя на поп-ъп прозорците от типа "Отвори със".

Автор: Moven Soft

петък, май 29 2015

0 Коментар