Детайли за новият процесор Snapdragon 8150

Детайли за новият процесор Snapdragon 8150

Според текущата информация следващият мобилен чипсет на Qualcomm, наречен Snapdragon 8150, ще бъде представен на 4 Декември. Той вече е намерил място в някой ранни еталони, включително AnTuTu, Geekbench и ai-benchmark, с модните си натоварвания. 

С освни подобренията в производителността, той също обещава 20% спад в общата ефективност (вероятно в сравнение с Snapdragon 845) и най-вероятно ще включва 5G свързаност.

Това почти обобщава всичко, което повечето потребители ще трябва да знаят за чипа. Въпреки това, за по-технически грамотните, нова информация, благодарение на Ice universe, води до още едно потвърждение на дизайна на процесора с три клъстера.

Според информацията, Snapdragon 8150 ще има четири нискоенергийни Kryo Silver ядра, всяка с 128KB L2 кеш, работещи на 1.8GHz максимум в един клъстер, а след това и трио от Kryo Gold, с 256KB L2 кеш, максимална честота 2.419GHz в друг клъстер. И накрая, но не на последно място, единичен Kryo Gold с двойно L2 кеш, на 512KB и максимална честота 2.842Ghz.

Източникът за съжаление не споменава никаква допълнителна информация за тези ядра и в текущата бъркотия на Qualcomm за наименования, Gold и Silver могат да се отнасят до множество потребителски ядра. Разглеждайки текущия чипсет Snapdragon 845 за сравнение и правейки няколко предположения тук и там, това са най-вероятните Kryo 835 ядра, както и в обичайните ARM Cortex-A75 единици и Cortex-A55 съответно за Gold и Silver.

Ако погледнете стойностите на кеша L2, за справка, числата също съвпадат с чипа Snapdragon 845. Това е 256KB за Gold и 128KB за Silver. Това самотно Gold ядро е наистина интересното. Този кеш е ясно изсипан, но освен това няма ясна индикация за това дали е и Kryo 835 Gold, или може би някакъв нов дизайн, базиран на ARM Cortex-A76. Също така нямаме причина да вярваме, че Snapdragon 8150 няма да използва архитектурата на DinamicIQ, така че има ясна гъвкавост.

Все още няма информация за производствения възел за Snapdragon 8150. Същото важи и за модела LTE и неговите възможности. От друга информация вече знаем, че процесора ще бъде надстроен на Adreno 640. Всъщност нямаме никакви номера за изпълнение за последния, но можем само да предположим, че неговият увеличен брой на моделите е там по някаква причина.

Автор: Moven Soft

понеделник, ноември 26 2018

0 Коментар