8 съвета за избор на най-подходящия за вас смартфон

8 съвета за избор на най-подходящия за вас смартфон

Най-важните неща, които трябва да решите преди да закупите нов смартфон. Мислете рационално и избирайте мъдро!

1. Преди да купувате смартфон, трябва сериозно да се замислите какво възнамерявате да ползвате и да искате от смартфонът си. Няма нужда да купувате нещо, което има екстри, които никога няма да използвате. Така със сигурност ще постигнете по-ниска цена и няма да счупите банката.

2. Какво сте ползвали до сега? Това също е много важен въпрос. Транзицията от една операционна система към друга не винаги минава гладко. Най-хубавото е ако сте ползвали телефон с копчета. Така най-лесно ще може да преминете към която и да е операционна система. В този случай, лично препоръчвам да преминете към Windows Phone, защото е най-интуитивен и смятам, че голям процент от хората, ползвали телефони с копчета най-бързо се адаптират към WP.

3. Владеете ли чужди езици? Ако отговорът е не, то тогава най-добре да не преминавате на iPhone или Motorola. Там няма българско меню.

4. Каква големина на екрана желаете? Отговорът на този въпрос също се крие в миналото. Няма да ви е лесeн прехода от 3.5 инчов към 5 инчов дисплей. Старайте се инчовете да растат с времето. Примерно от 3.5 на 4 инчов, от 4 на 4.5 и т.н. В противен случай новият телефон ще ви се стори неудобен, и ще се чувствате много странно използвайки го.

5. С какъв бюджет разполагате? Цената на смартфоните варира. Разбира се има за всеки по нещо и не винаги по-скъпото е по-качествено. Единственото важно е от какво имате нужда! Един прост пример. Ако възнамерявате да ползвате телефонът си за скайп, социални мрежи и вайбър, няма абсолютно никакъв смисъл да търсите устройство с мощен четириядрен процесор и 2-3 GB RAM. Такова с двуядрен и 1 GB RAM ще ви свърши абсолютно същата работа!

6. С каква камера да бъде вашият нов смартфон. Много хора се заблуждават по броя на пикселите, когато избират камерата си. Не винаги 5 MP Камерата прави по-лоши снимки от такава с 13 MP например! Има важни неща, които трябва да погледнете - например дали има автофокус, с какъв размер на пикселите е (стандартният е 1µm (микрон), всичко над него е по-добро!), размерът на сензора (пример 1/3'' sensor size - това означава, че до матрицата достига по-голямо количество светлина и съответно снимките са с по-добро качество), HDR (High Dynamic Range) - този режим всъщност заснема няколко изображения и ги комбинира софтуерно в едно единствено с цел оптимална експозиция на светлината и цветовете, Optical Image Stabilization (това е екстра, която по-често се среща в смартфони с по-голям размер. Оптичната стабилизация предоставя по-малко размазване на снимката и цялостно по-качествено изображение).

7. Капацитет на батерията. Абсолютно никога по-големият капацитет на батерията не означава по-продължителна употреба с едно зареждане. Да речем, че Nokia 105 е с 1000 mAh батерия, а пък Sony Xperia Z е с 2600 mAh. Не си мислете, че Nokia ще изкара по-малко! Точно обратното. Консумацията на електроенергия също е много важна, а тя не се казва в никое описание. Т.е по-скоро се интересувайте от даденото от производителя време за разговори/режим на готовност, от колкото да следите колко mAh ви е батерията. Отделно някои апарати имат софтуер, който допълнително подпомага енергийноефективността!

8. Дизайнът. Това със сигурност е субективен фактор. Всеки човек има различен вкус. Най-важното е да не се ръководите по вкуса на останалите или пък по цената. Това, което ви харесва е най-правилният избор. Тук разбира се трябва да проследите и дали ще ви е удобен новият апарат. Ако е с алуминиев корпус, най-вероятно ще ви хареса повече, но пък така ще е по-лесен за надраскване и изкривяване. Ако е пластмасов пък, ще е по-здрав, но вероятно няма да придава необходимото усещане. Друго важно нещо е да погледнете къде са разположени бутоните за включване и звука. Ако са ви удобни за достигане с една ръка, това е вашият телефон!

Автор:

сряда, декември 17 2014

1 Коментар

Коментар

Коментар от Николай Петров

четвъртък, декември 18 2014

"Полезно !"
виж всички