Винаги е разочароващо да получите известие за изтощена батерия на вашия смартфон, особено ако нямате достъп до зарядното устройство. Милиони хора се сблъскват с този проблем ежедневно, но подредените батерии на телефона може да променят играта.

Подредената батерия на смартфон използва подредена структура, известна още като подредена клетка или подредена конфигурация.

Типичните акумулаторни батерии се произвеждат по метода на валцуване. Както подсказва името, това включва навиване на компонентите на батерията в цилиндрична формация. Въпреки че този метод е достатъчен в продължение на много години, подредените батерии могат да предложат още по-висок капацитет на зареждане.


Чрез подреждане на анодния и катодния слой един върху друг, електродите в батерията се сгъват, за да образуват Z-образна формация. Този процес е известен като ламиниране. Тази сгъната структура означава, че подредените батерии могат да включват по-голяма плътност на батерията, по-висок капацитет на батерията и по-дълготрайно едно зареждане.

Нещо повече, подредените батерии могат да спестят място, ограничен ресурс в днешните леки смартфони. Сложените батерии често се срещат в съвременните модели електрически превозни средства. Въпреки че използваните в смартфоните ще изглеждат различно, ще се следват същата обща структура и идея.

Като се има предвид колко често използваме нашите телефони в момента, батерия, която може да осигури по-дълго време с едно зареждане, отдавна е необходима. С целия софтуер, работещ на нашите смартфони, естествено е батерията да се изтощава сравнително бързо , но някои устройства не могат да изкарат дори ден, без да са напълно изтощени.

Това е мястото, където подредените батерии могат да помогнат, тъй като тяхната повишена плътност може да позволи по-дълго единично зареждане, без да натрупват повече тегло. Това може да удължи живота на батерията на телефона ви с няколко часа.


Освен това, поставянето на изолационни слоеве в подредените слоеве на електродите на батерията може да изолира проблемите в една клетка, вместо да повлияе на батерията. Въпреки че това все пак ще намали капацитета на батерията, може да избегне пълното изключване.

Въпреки че батериите за смартфони, които са подредени един върху друг, все още съществуват в сферата на слуховете, може да видим, че тази технология ще навлезе в мейнстрийма в много близко бъдеще, било то чрез Apple, Samsung или друг иновативен производител на смартфони. Кой знае, зареждането на телефона ни може един ден да бъде седмичен ритуал, а не ежедневен.