Най-добрият начин да извлечете цялата стойност, която можете от покупка си на смартфон, е да удължите живота на телефона си възможно най-дълго. По-добре е не само за портфейла ви, но и за околната среда - поддържането на вашата техника работеща по-дълго означава по-малко изпращани телефони и по-малко стари телефони, завършващи на сметището . Добрата новина е, че компании като Apple, Google и Samsung поддържат своите телефони за по-дълго време, което означава, че софтуерът ще остане безопасен за използване години напред.

Останалото зависи от вас. За да поддържате телефона си в добро работно състояние годините софтуерна поддръжка, която ще получи, са необходими известни усилия, много грижи и няколко ключови стратегии.

Използването на телефон, който вече не получава актуализации за защита, просто не е безопасно и трябва да се избягва. Преди беше обичайно за много производители на Android да поддържат нови телефони само за две до три години, но сега ще намерите телефони идващи със седем години софтуерна поддръжка.


Актуализирането на телефона ви до най-новата актуализация на защитата ще ви помогне да предпазите телефона си от злонамерен софтуер, който може да се промъкне и да забави телефона ви. Повечето телефони автоматично ще ви подканят да инсталирате най-новите актуализации.

Същото важи и за вашите приложения, които също ще трябва да бъдат актуализирани, за да останат съвместими с версията на iOS или Android, която използвате. Добра практика е да позволите на приложенията да се актуализират автоматично във фонов режим.

Ако току-що сте си купили нов смартфон, най-доброто нещо, което можете да направите, за да го защитите физически, е незабавно да го поставите в калъф. Той не само ще го предпази, ако случайно го изпуснете, но също така ще го предпази от микро драскотини от ключове или монети в джоба ви.

Протекторът за екран също е страхотна идея, тъй като след като действителният екран на телефона ви се повреди, няма какво да направите, за да му помогнете. Ако все пак получите неприятна драскотина върху протектор за екран, можете просто да го смените, запазвайки основния телефон да изглежда свеж като маргаритка за години напред.

Батерията на телефона ви постепенно ще се износва с течение на времето, предлагайки по-малък живот на батерията с едно зареждане, отколкото когато беше нов. Някои по-стари телефони може да имат батерии, които предлагат само 50 процента от това, което са предлагали някога. И дори може да получите предупреждения от телефона си, че батерията ви не може да предложи необходимата мощност и затова процесорът ви може да бъде ограничен, за да компенсира.


Ако имате телефона си от години, има вероятност той да е доста затрупан с хиляди снимки на вашите приятели, домашни любимци или чиниите с храна, която сте изяли през времето, през което сте го имали. Също така е вероятно да имате разнообразие от стари приложения и игри, които сте изтеглили по прищявка, с които сте играли няколко пътувания с автобус и след това сте преминали към следващата сензация за мобилни игри.

Липсата на място за съхранение може да има пагубен ефект върху производителността на телефона ви като цяло и също може да означава, че няма достатъчно място за инсталиране на важни софтуерни актуализации. Струва си да прегледате архивите си, да архивирате снимките и видеоклиповете, които искате да запазите в облака, и да се отървете от всичко на телефона си, което ненужно заема място.