Смартфоните правят снимки, организират живота ни, улесняват поддържането на връзка с близки и доставят безкраен поток забавления, но въпреки всичко това смартфоните се превръщат в проблем, за който трябва да вземем мерки.

Според последните проучвания, възрастните във Великобритания проверяват мобилните си телефони 33 пъти на ден, докато при тийнейджърите проверката ескалира до 90.

Нещо повече, доказано е, че прекарването на продължително време с нашите телефони също влияе върху способността ни да формираме нови спомени, да мислим задълбочено, да се фокусираме и усвояваме информация.


Големия въпрос тук е как можем да избягаме от изкусителния капан на безсмисленото скролване?

Според Катрин Прайс, автор на „Как да се разделим с телефона си: 30-дневният план“, има няколко прости инструмента, които можете да използвате, за да намалите използването на своя смартфон.

Едно от първите неща, които Прайс предлага да направите, е да зададете граници и да откриете колко често използвате телефона си.

Тук тя предлага да предприемете действия, като изтеглите приложения, които следят кога и колко време прекарвате пред смартфона си. По този начин Вие трябва да станете по-осъзнати за нещата, които задействат използването на телефона Ви и в резултат на това да намалите общото си време за него.

По подобен начин е добре да установите периоди от деня, когато можете да бъдете без телефон.

Като за начало трябва да изберем 30 минути през деня, през което да го изключим изцяло или да го оставим у дома, когато излизаме на разходка. Малките стъпки могат да Ви помогнат да се справите с този проблем.


Друг начин за справяне с това е чрез определяне на конкретни места, където Вашият телефон трябва да бъде забранен. Една от най-лесните и ефективни области за това е спалнята Ви, която по последни проучвания подобрява съня Ви.

Като се има в предвид, че една трета от възрастните във Великобритания проверяват телефона си веднага като се събудят, този прост ход може да Ви помогне да се справите с тази зависимост.

И накрая, едно от най-големите изкушения е онова усещане за удовлетвореност, когато получим харесване на наша публикация в социалните мрежи.

За да се справите с това е препоръчително да изключите известията си или да включите смартелефона си на безшумен или самолетен режим.