Според изследователските фирми Counterpoint, IDC и Canalys, през второто тримесечие на 2020 г. Huawei продават повече смартфони от всеки друг производител. Въпреки че това може отчасти да се дължи на икономическото възстановяване на Китай, но победата може да е краткотрайна.

Google вече ограничи Huawei да използва своите приложения и услуги в съответствие с нарежданията на правителството на САЩ. И ако това не беше достатъчно, сега САЩ също изисква производители, използващи американска технология, да търсят изрично разрешение, преди да продадат полупроводници на Huawei. Тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC) потвърди, че вече не приема нови поръчки от Huawei. И това поставя бъдещето на чиповете Kirin под въпрос.


Изпълнителният директор на бизнес групата на Huawei Ю Ченгдонг заяви, че производството на чипове Kirin ще бъде спряно след 15 септември.

По-рано се очакваше компанията да разнообрази производството на чипове с Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), който е най-големият производител на чипове в Китай. Анализаторите обаче не бяха толкова сигурни в това и се съмняваха в експертизата и капацитета на SMIC да прави чипове за Huawei.

Оказа се, че са били прави, тъй като Huawei е признал поражението си и каза, че чиповете Kirin просто не могат да се произвеждат повече. Чъндун определи това като огромна загуба за компанията и разбираемо.

TSMC ще достави всички предишни поръчки на Kirin 1020, чипът, който вероятно ще захранва предстоящия Mate 40, до 14 септември. Този чип очевидно се основава на 5nm процесна технология, същия метод на производство, при който вероятно ще се направи Qualcomm Snapdragon 875G.


Huawei също потвърди, че Mate 40 ще бъде последният му телефон, който ще работи с такъв чип. Той има своите предимства, като по-добра интеграция и по-ниски разходи и това несъмнено е голям удар за компанията. По-рано беше съобщено, че поради недостатъчно количество чипове Kirin 1020, Huawei може да следва стратегия с два чипа, но нова информация показа, че те са покрити.

Устройството ще бъде обявено през септември и най-вероятно ще бъде пуснато в Китай, преди да бъде обявено в Европа.

HiSilicon стана първата китайска компания, включена в списъка на десетте производители на полупроводници в началото на тази година, според IC Insights. Сега, когато дъщерното дружество вероятно няма да проектира повече чипове, може да спре да функционира.

Qualcomm очевидно ще се опита да спечели одобрението на Бюрото за индустрия и сигурност на Търговския департамент за да направи чипове за Huawei през следващата година.

Що се отнася до SMIC, той е произвел Kirin 710A. Това е 14nm чип и няма нужда да казвам, че този процесор е доста стар. По този начин няма да се изненадаме, ако Huawei преразгледа своите решения.


Samsung, който вече доставя OLED панели и чипове за памет на Huawei, изглежда не се интересува от продажбата на своите чипове на китайската компания. Причината за предполагаемото решение не е известна.

Huawei не се е отказал от Harmony OS и заяви, че тазгодишните смарт часовници ще го представят. Смарт телевизорът Honor Vision вече управлява операционната система и в бъдеще компанията планира да мигрира всички свои устройства, включително смартфони, към собствената си операционна система.