Тъй като Huawei е изключен от Google Mobile Services - забранява на китайския производител да предлага Gmail, Play Store, Drive и други услуги на Google на своите телефони - марката търси алтернативни възможности. Производителят позиционира собствените си AppGallery и Huawei Mobile Services като алтернатива на Play Store на европейските пазари, а Huawei създаде глобален фонд от 1 милиард долара за разработване на приложения за своя магазин.

Излезе доклад, че Huawei търси партньорство с Indus OS, за да получи достъп до така наречения App Bazaar - магазин за приложения с над 400 000 приложения в Индия. С този ход Huawei се уверява, че устройствата им все още могат да се използват без Google Services в страната.


Тъй като липсата на популярните приложения на Google, като Gmail, YouTube и Карти, представлява голям недостатък за Huawei. И не само в Индия, постигането на споразумение с такъв важен играч на регионалния пазар може да се окаже наистина печеливша стратегия и жизненоважно за растежа на Huawei. Предлагайки алтернативно персонализирано приложение за индийските потребители, би могло да гарантира на обществото правилния тласък на този пазар.

След като пусна най-новите си топ модели в Европа, оборудвани със своя магазин за приложения AppGallery, разчитащ само на Huawei Mobile Services, компанията иска да спечели потребителите на втория по големина пазар на смартфони в света. App Bazaar е популярно приложение в страната, така че ако Huawei успее да постигне сделка с Indus OS, неговите телефони ще станат много по-използваеми в региона.


Huawei вече е отпуснал 1 милиард долара за глобален фонд, насочен към насърчаване на разработването на приложения, и обеща стимули до 17 000 долара за 150-те най-добри разработчици в Индия да публикуват приложения в своя магазин AppGallery.

Интересното е, че Samsung е участник в OSLabs, компанията, която стои зад Indus OS, като южнокорейският производител набира 20% дял, като инвестира 5,75 милиона долара миналата година. App Bazaar вече захранва Galaxy Store в Индия, като Samsung използва Indus OS за съдържанието си на местния пазар.