Очакваше се Honor да обяви новия си флагман V40 5G на 18 януари, но датата на обявяването беше преместена на 22 януари. Компанията твърди, че е имала проблеми с графика на събитията и оборудването като причина за забавянето, но някои спекулации водят до вярване, че Honor можеше да отложи събитието, за да може да пусне устройствата с Google Play Services.

След забраната на САЩ от май 2019 г., производителят на телефони няма да има право да пакетира услугите на Google Play в новите си устройства, което вреди на продажбите му на западните пазари. Това се отнася и за смартфоните Honor, тъй като марката е собственост на Huawei. Huawei разпродаде марката и активите на Honor и новосформираната компания вече няма да бъде държана под санкциите срещу Huawei.


Honor V40 беше в процес на подготовка по време на продажбата на марката смартфони, така че изглежда, че през последните няколко месеца Honor успя да осигури лиценз за доставка на най-новия 5G смартфон с Google Play Services, което се предполага. Досегашните флагмани на Huawei, като P40 Pro разполата със собствен магазин за приложения.

V40 ще бъде обявен в Китай на 22 януари, като наличността на западния пазар ще се случи известно време след това, където ще бъде известна като „Honor V40 View“. Въпреки че събитието беше отложено, Honor обеща, че телефонът ще стане достъпен за продажба в Китай на 22-ри. Очаква се телефонът да пристигне с 6.72-инчов OLED екран със скорост на опресняване 120Hz. Чипсетът Mediatek Dimensity 1000+ ще бъде мозъкът на цялата операция.

Четворната камера ще се състои от 50MP сензор за основна камера и телефонът ще поддържа 66W бързо зареждане и 55W безжично зареждане.

Ако Honor наистина върне услугите на Google Play, все пак оставя повече въпроси, отколкото отговори. Дали марката Honor все още ще използва Magic UI (базирана на EMUI и предварително създадена за Harmony OS)? Ще могат ли вече съществуващите телефони на Honor да получат услугите на Google Play? Ще бъде интересно да видим Honor като валидна опция за пореден път на пазари, където Realme, Redmi и POCO са се чувствали комфортно без Honor и Huawei да доминират в продажбите.