Съобщава се, че Google е подал молба за предоставяне на лиценз от правителството на САЩ, което би му позволило да възообнови взаймоотношенията си с Huawei.

Huawei е в списъка на американските юридически лица от май 2019 г., което означава, че му липсва достъп до САЩ и свързаните със САЩ технологии, които включват мобилните услуги на Google, освен ако не са специално освободени от самото правителство на САЩ. Microsoft е една компания, която получи лиценз и вече може да работи с Huawei.

Ако Google получи този лиценз, Huawei може незабавно да актуализира текущите си устройства с Google Mobile Services (което означава приложения и услуги като Play Store, Карти, Снимки, YouTube и Gmail).


В момента Huawei има собствени Huawei Mobile Services като алтернатива операционна система, но HMS все още е доста ограничен и не е пълноценен заместител.

Някои потребители прибягват до странично зареждане на услугите на Google на устройства на Huawei, но Google предупреди срещу това, тъй като това отваря врата за потенциални хакери да създават фалшиви приложения на Google и да компрометират устройствата на потребителите.

От друга страна напоследък се чуват слухове за намерения за все по-строги мерки от САЩ спрямо Huawei, като например спиране на доставките на чипове от трети страни към китайската компания.

Дали или кога Google ще получи лицез за работа с Huawei, остава неясно.