Почти седем месеца след обявяването на Pixel 4a, Google усилено работи върху следващото поколение Pixel 5a. Устройството се очаква да дебютира през следващото тримесечие и днес Стив Хеммерстофер разкри как трябва да изглежда телефонът.

Новите CAD-базирани рендери на Google Pixel 5a, които се очаква да бъдат едни от най-добрите телефони през 2021 г., показват много познат дизайн, който следва стъпките на достъпния Google Pixel 4a 5G и до известна степен премиум Pixel 5.

Гигантът е избрал 6,2-инчов OLED дисплей в комплект с Full-HD + резолюция и дупка в горния десен ъгъл за селфи камерата. Тези подробности съвпадат с това, което сегашното поколение Pixel 4a 5G вече предлага, така че Google може да използва повторно екрана на Pixel 5a.


Дори рамките са с еднаква дебелина според информацията, предоставена от Hemmerstoffer, но има малка разлика в размерите. Google Pixel4a 5G е с размери 153,9 x 74 x 8,2 мм, докато предстоящият Pixel 5a се приземява на 156,2 x 73,2 x 8,8 мм, което го прави с 2,3 мм по-висок и едновременно малко по-дебел и по-широк.

Тези разлики в размера вероятно се свеждат до актуализираното пластмасово тяло. Изглежда, че се изпъква повече към краищата на телефона и разполага с няколко функции, включително 3.5 мм жак за слушалки отгоре и обичайната клавиша за сила на звука вдясно.

Други подробности включват акцентиран бутон за захранване, монтиран отзад скенер за пръстови отпечатъци и USB-C порт в долната част на телефона, последният от които вероятно се използва за обичайната 18W технология за бързо зареждане на Google.

Най-важният заден панел, от друга страна, вече разполага с по-голяма квадратна ударна камера, която включва два сензора, а не един. За пореден път това е подобна настройка на тази, използвана на Pixel 4a 5G миналия октомври, която от своя страна е идентична с тази на водещия Pixel 5.


За тези от вас, които не знаят, Pixel 5 може да се похвали с 12,2-мегапикселова основна камера и 16-мегапикселова ултра-широка стрелба. Освен това има LED светкавица и това, което може да се окаже система за автоматично фокусиране с фазово откриване, според Hemmerstoffer.

Pixel 5 се счита за един от най-добрите телефони с камери там, така че въпреки позиционирането си в средния клас, Google Pixel 5a може да се появи в този списък през следващото тримесечие.

Поради много ясните прилики между Pixel 5a и Pixel 4a 5G, не е ясно как Google ще избере да разграничи двете следващи тримесечия. Очевидният ход би бил да се използва по-слаб чипсет като Snapdragon 690 вътре в Pixel 5a и да се позиционира по-новият модел под Pixel 4a 5G.

Но това може да не даде на клиентите достатъчно основание да изберат устройството за 2020 г., а също така може да обърка от гледна точка на маркетинга. Така че, имайки предвид приликите, може би Google планира да прекрати Pixel 4a 5G на следващото си събитие и незабавно да го замени с актуализирана версия, продавана под марката Pixel 5a.

Подобренията могат да включват по-добър чипсет - предстоящият Snapdragon 775, а не Snapdragon 765 - и по-голяма батерия, което може да обясни лекото увеличение на размера.