Произведен чрез използване на 8nm FinFET процеса, компонентът е интегриран с 5G модем, който поддържа под-6GHz сигнали за бързо изтегляне и стрийминг без забавяния. Exynos 880 е в състояние да осигурява скорост на изтегляне на данни от 2,55 Gbps; с двойна свързаност E-UTRA-NR (комбинираща 5G и 4G LTE свързаност) пиковите скорости могат да достигнат 3.55Gbps. Пик на скоростта на качване при 1.28Gbps. Но човекът не живее само на 5G и Exynos 880 ще работи и в мрежи, вариращи от 2G до 4G, със скорост на изтегляне на данни от LTE с бързи 1Gbps.

Exynos 880 SoC разполага с осем-ядрен процесор, който включва двойка процесорни ядра ARM Cortex-A77, работещи на тактова честота 2GHz, които изискват сериозна мощност на обработка. Има шест ядра на процесора ARM Cortex-A55, работещи на 1.8GHz и винаги изпълнявани задачи, като тези ядра предлагат подобрена енергийна ефективност за по-дълъг живот на батерията. Графичният процесор ARM Mali-G76 MP5 GPU поддържа разширени графични API и предлага мощна и ефективна графична обработка. Геймърите ще се насладят на по-бързото време за зареждане, осигурено от процесорните ядра, а графичният процесор осигурява 3D графика в игрите с по-бързи рамки за изключителна графика. Чипсетът поддържа FHD + дисплеи с максимална разделителна способност 1080 x 2520.


Освен 5G възможностите, Exynos 880 се предлага с AI възможности, които ще помогнат за управление на виртуален цифров асистент и ще осигури определени функции за камерата на телефона. Чипсетът разполага с невронна обработваща единица (NPU) и цифров сигнален процесор (DSP) за AI на устройството. Чипът се справя със „сложни задачи за анализ и разпознаване на изображения“. Той също така открива обектите на снимки, включително лицето на човек. Усъвършенстваният процесор за сигнален образ (ISP) ще поддържа настройки на тройната камера с максимална разделителна способност от 64MP за една камера и 20MP за останалите две камери. Що се отнася до видеоклиповете, Exynos 880 поддържа 4K 30fps видео запис и възпроизвеждане в HEVC, H.264 и VP9.

Exynos 880 предлага поддръжка за свързване с Bluetooth 5.0, Wi-Fi и FM радио. И за да помогне на потребителите да знаят къде се намират по всяко време, чипсетът разполага с 4-моделен приемник на глобалната навигационна сателитна система, който ще работи с GPS, GLONASS, BeiDou и Galileo. Що се отнася до паметта, новият чипсет работи с чипове от предишното поколение LPDDR4x RAM.

Настоящият водещ чип на Samsung е Exynos 990, използван с европейската версия на серията Samsung Galaxy S20. За сравнение, този SoC носи двойка Mongoose 5 персонализирани процесорни ядра за високоефективни задачи, две ядра на процесора са Cortex-A76 и четири процесорни ядра са Cortex-A55 за енергоефективна работа. Exynos 990 ще работи с последно поколение LPDDR5 RAM и разполага с Mali-G77 MP11 GPU. 990 е проектиран да работи с модема Exynos 5123 5G.


Exynos 880 вече се произвежда масово и ще захранва Vivo Y70s. Телефонът, насочен към китайския пазар на смартфони, наскоро изтече информация в мрежата. Тъй като поддържа само под-6GHz Wi-Fi сигнали, малко вероятно е да видим Exynos 880 в САЩ. Това е така, защото мобилната платформа Qualcomm Snapdragon 765 работи както с под-6GHz, така и с mmWave 5G сигнали.