Samsung предлага повечето от своите премиум телефони с два различни чипсета на различни пазари, което води до неизбежните сравнения година след година. Миналогодишният Exynos 990 беше крачка зад Snapdragon 865, особено по отношение на живота на батерията. Тази година разликата е далеч по-малка, ако трябва да се вярва на тази последна партида от бенчмаркове.

Въпреки по-високата си тактова честота, голямото ядро на Cortex-X1 на Exynos е със 7% по-ниско от ядрото Cortex-X1 в Snapdragon 888. Това води до разлика в производителността на ват от 12% в полза на чипа Qualcomm. Разглеждайки клъстера от 3x Cortex-A78 средни ядра и на двата чипсета, Exynos 2100 осигурява 12% по-голяма производителност, но за сметка на 52% по-висока консумация на енергия, което я прави с 26% по-малко ефективна на ват.


И все пак, ако използваме бенчмарка, за да сравним Exynos 2100 с Exynos 990 от миналата година и виждаме големи подобрения за по-новия чип. Голямото ядро на 2100 осигурява 22% повече производителност и 34% по-висока ефективност.

Преминавайки към видео сравнение между Galaxy S21 Ultra с Exynos 2100 и Snapdragon 888, което показва, че процесорите разменят удари в различни бенчмаркове. Резултатите са близки, но се оказва, че Exynos работи все по-малко по-хладно от Snapdragon.

Но 888 има голяма преднина пред 2100, що се отнася до кадрите в секунда в графичните тестове. Samsung се стреми да се отдалечи от графичните процесори в Мали, които използва в полза на AMD.


Във всеки случай бенчмарковете показват нематериална разлика между устройствата Exynos и Snapdragon Galaxy S21 и Galaxy S21 Plus. За разлика от миналата година, където някои пазари получиха по-ефективни чипове, тази година по същество няма значение коя версия ще получите.