Всички iPhones, пуснати през следващата година, ще могат да поддържат 5G. Компанията няма да представя нови 4G модели през следващата година, казаха източници, запознати с въпроса и вместо това ще започнат да продават версия на най-евтиния си телефон - популярния iPhone SE, който е съвместим със стандарта за комуникация от следващо поколение.

Компанията също няма да представи актуализирана версия на iPhone 12 Mini през следващата година, след като премиум смартфонът с по-малък екран не успя да придобие популярност сред потребителите, добавиха източници.


Бюджетният 5G iPhone ще излезе на пазара още през първата половина на 2022 г., съобщиха източници. Той ще се захранва от собствения процесор A15 на Apple - същият чип, който ще влезе в тазгодишните iPhone - и неговата 5G свързаност ще бъде активирана от модемния чип X60 на Qualcomm.

Apple закъсня с 5G състезанието. Samsung Electronics, Oppo, Xiaomi и Huawei Technologies представиха телефони с възможност за 5G през 2019 г., докато първият 5G iPhone излезе през 2020 г. Планираното обновяване на iPhone SE през следващата година ще даде на Apple пълна гама от 5G предложения.

Подобно на предишните SE модели, бюджетният 5G iPhone на Apple ще изглежда като обновена версия на iPhone 8 и ще има 4,7-инчов дисплей с течни кристали (LCD), а не по-усъвършенствания дисплей с OLED. Apple използва само OLED екрани за първата си 5G гама, iPhone 12, пусната миналата година.


IPhone SE, представен през 2016 г., беше усилвател на обема за Apple по отношение на продажбите благодарение на относително ниската си цена. Най-новата версия, пусната през април 2020 г., стартира от $ 399, докато iPhone 12 Mini - най-достъпният сред премиум моделите от миналата година - беше на цена $ 699.

За разлика от това продажбите на iPhone 12 Mini са разочаровали. Apple представи 5,4-инчовия модел миналата година, но намали производствените поръчки за първата половина на 2021 г., след като търсенето беше по-ниско от очакваното. Компанията също така е намалила производствените планове за тазгодишния модел Mini в сравнение с миналата година, твърдят източници.

Следващата година iPhone Mini ще бъде заменен от нова версия на 6.7-инчовия iPhone Pro Max. Това означава, че броят на премиум моделите iPhone, пуснати през втората половина на 2022 г., ще остане постоянен при четири - две 6.1-инчови телефона и два 6.7-инчови - според множество източници.

"Почти се реши, че през следващата година няма да има Mini, а вместо това ще има относително рентабилна версия на най-големия iPhone Pro Max. Дизайнът на подробните спецификации за четирите нови модела обаче ще бъде догодина все още не са заключени ", каза един от хората с пряко познаване на въпроса.

В допълнение към разбъркването на линията си iPhone, Apple също подготвя актуализирани версии на други продукти за пускане през втората половина на 2021 г. с надеждата да се възползва от очакваното икономическо възстановяване от пандемията на коронавируса. Те включват MacBook Pros и нова версия на AirPods, популярните безжични слушалки на компанията, които ще започнат да се произвеждат следващия месец.


Масовото производство на новите iPhone през тази година също трябва да започне през август, в съответствие с обичайния график за производство на пандемия пред Apple. Apple би могла да произведе 95 милиона бройки от тогава до края на януари, въпреки че източници подчертаха, че подобни прогнози подлежат на преглед. През цялата 2021 г. Apple се стреми да изгради до 230 милиона iPhone, включително съществуващите и новите модели, което е 11% ръст спрямо миналата година, съобщиха източници пред Nikkei Asia.

Джеф Пу, ветеран анализатор в Haitong International Securities, каза че неговата агенция очаква Apple да достави 231 милиона iPhone тази година и 240 милиона следващата.