Обикновено събитието на Apple, което се провежда през септември, ни представя новата гама от iPhone, но 2020 е за различна от повечето години. Тази година на това събитие бяха представени само новите Apple Watches и iPad, с които ще трябва да се задоволим засега. Все пак трябва да видим дебюта на чипсета Apple A14 Bionic, който ще захранва предстоящите смартфони iPhone 12.


Това е първият чипсет, изграден в световен мащаб по новия 5nm процес, надминавайки Android конкуренцията, която все още използва 7nm SoC. Той се предлага с шест ядрен процесор и четириядрен графичен процесор, но колкото и да е странно, Apple избра да сравнява показателите си с A12, а не миналогодишния A13, цитирайки 40% подобрение на процесора и 30% тласък в графиката.

Знаейки обаче, че миналата година Apple заяви, че A13 Bionic е донесъл 20% увеличение на скоростта в сравнение с A12 Bionic, можем да изчислим, че чипсетът 2020 ще има 17% по-бърз процесор и 8% по-добър графичен процесор от своя предшественик.

Това не са огромни печалби, но след това отново част от подобрената ефективност, донесена от новия производствен процес, сочи към по-ниска консумация на енергия.


Въпреки че Apple запази традицията си и не говори за тактова честота, тя обещава същия 10-часов живот на батерията на новия iPad Air 4, както на своя предшественик. Новаят таблет обаче има 28,6Wh батерия в сравнение с 30,8Wh пакет от миналогодишния модел, което предполага 8% по-ниска консумация на енергия. Не сме сигурни каква част от това се дължи на новия екран и колко на чипсета, но все пак е добър знак за живота на батерията на iPhone 12.