С iPhone, Apple революционизира мобилните телефони, превръщайки ги от обикновени джобни телефонни устройства в мини компютри. Сгъваемите телефони изглежда са следващата голяма крачка и въпреки че Apple все още не е пуснала такава, многобройните заявки за патент се предполага, че компанията активно обмисля такава. И сега един загадъчен туит от типстъра Джон Прошър предполага, че няма да се мине дълго време, преди да видим сгъваем iPhone.

Твърди се, че Apple работи усилено върху сгъваем iPhone, което означава, че въпроса е кога, отколкото ако.


В момента сгъваемите телефони далеч не са идеални. Първият опит на Samsung за такъв вид телефон не мина много добре, но оттогава компанията направи значителен прогрес. Apple обикновено не е този, който бърза с продукти и според подадените от него патенти, той иска да гарантира, че процесът на огъване не нарушава целостта на дисплея.

По-рано тази година Уилям ЛаКърс, който е професор по наука за стъкло в университета Алфред, заяви, че сгъваем iPhone може да пристигне в рамките на следващите 12 до 18 месеца. Твърдението се основаваше на изявлението на Корнинг, че прави предложения на стъкло за подвижни устройства. По това време производителят на Gorilla Glass заяви, че работещият дизайн ще бъде готов до края на 2020 г.

Samsung очевидно работи с Corning, за да ускори процеса на разработка на сгъваемо стъкло, като искат да създадат верига за доставки в САЩ.


Ако всичко върви добре, съвместно разработеното устройство трябва да е готово до следващата година и това ще позволи на Apple и други компании да извадят свои собствени сгъваеми смартфони. Съобщава се, че Galaxy Z Flip е хит, а Samsung представя 5G версия следващия месец. Други компании също се движат бързо, което означава само, че пазарът на сгъваеми телефони се очаква да расте.

Една от целите на Samsung е да намали цената на сгъваемите дисплеи, тъй като в момента цената на подвижните телефони се счита за огромно възпиращо средство. Тъй като все повече играчи навлизат в крак и напредък на технологиите, разходите ще намаляват и ще бъде по-достъпен.