Има все по-евтини 5G смартфони. Трябва обаче да се има предвид, че често това е вариация на вече съществуващи модели. Това е случаят с Xiaomi Redmi Note 10 5G.

След успеха на Redmi Note 10 , Xiaomi не можа да остави своята нискотарифна референция без 5G вариация. Това е направено за няколко дни с Xiaomi Redmi Note 10, който дори си позволява някои технически промени.

Redmi Note 5G има малко по-различен дизайн от останалите в линията, което помага да се различи устройството от варианта 4G . Корпусът на модела 5G също е пластмасов, както в другата версия, в допълнение към екрана, който се предлага със защита Gorilla Glass 3. Това, което се променя, е, че този няма сертификат IP53, както в Redmi Note 10, което го прави по-малко устойчив на пръски и прах.


Xiaomi Redmi Note 10 5G е доста класически смартфон за стандартите от 2021 г. Дори и да има същия дизайн като версията 4G, някои промени все още са в програмата. Излезте от OLED екрана, трябва да разчитате на по-класически LCD панел, но все пак с честота на опресняване от 90 Hz.

Redmi Note 10 4G е оборудван със Snapdragon 678, докато 5G версията носи Dimensity 700 на MediaTek. Кое е най-доброто? В нашия тест за скорост видяхме предимство в модела 5G, който беше по-бърз при многозадачност. Той също се справи по-добре в синтетични тестове и в случая с AnTuTu дори даде 20% разлика в резултата.

Очевидно, за да получите 5G на разумна цена, трябваше да направите промени в сърцето на устройството. Следователно MediaTek Dimensity 700 5G SoC заменя мястото на Snapdragon 678. Въпреки това, ние запазваме същото количество RAM, а именно 4 GB, за да осигурим цялостната плавност на устройството. В играта Redmi Note 10 5G също може да изпълнява почти всички заглавия на Play Store. Все пак ще трябва да се направят някои отстъпки, когато става въпрос за взискателни 3D игри. Частта за ОС се осигурява от новата версия на интерфейса MIUI с вградената интеграция на Android 11.


Фото частта се осигурява от наличието на 3 сензора, включително основния от 48 мегапиксела и два други сензора от 2 мегапиксела: макро и дълбочина. Няма ултраширок ъгъл, но гъвкавостта е ключова. Особено главен сензор се откроява, дори и да е доста ограничен в по-тъмна среда.

Гамата Redmi Note традиционно се доставя добре от страна на батерията и този модел не прави изключение от правилото. Батерията има 5000 mAh акумулатор, но за съжаление трябва да разчитате на бързо зареждане от 18 W вместо на 33 W от обикновения модел.